26. 3. 2016

Velikonoční Mazanec

1 kg hladké mouky, 80 g droždí, vanilkový cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, 200 g cukru, 200 g másla, citrónová kůra, rozinky, kandované ovoce, sekané mandle, mléko

Připravíme si kvásek - rozdrobené droždí posypeme cukrem, zalijeme trochou  vlažného mléka, jemně zaprášíme moukou a vidličkou vytvoříme těstíčko palačinkové konzistence a dáme na teplé místo nakynout.
Do mouky zamícháme naběhlý kvásek, cukr, vajíčko, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozehřáté máslo, rozinky a kandované ovoce dle libosti.
Těsto dobře zpracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Nejlepší je několikrát během kynutí prohnětat.

Na vrchu mazanec řízneme do kříže. Potřeme vodou a posypeme sekanými mandlemi. 
Pečeme při 180°C do propečení, které zkoušíme vpichem špejle.



Takže dobrou chuť

Žádné komentáře: