2. 1. 2016

Vánočka

1 kg hladké mouky, 80 g droždí, vanilkový cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, 200 g cukru, 200 g másla, citrónová kůra, rozinky, kandované ovoce, celé mandle, mléko

Připravíme si kvásek - rozdrobené droždí posypeme cukrem, zalijeme trochou  vlažného mléka, jemně zaprášíme moukou a vidličkou vytvoříme těstíčko palačinkové konzistence a dáme na teplé místo nakynout.
Do mouky zamícháme naběhlý kvásek, cukr, vajíčko, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozehřáté máslo, rozinky a kandované ovoce dle libosti.
Těsto dobře zpracujeme a na teplém místě necháme vykynout.
Poté již dle počtu pramenů,ze kterých budeme vánočku plést rozdělíme na stejný počet menších bochánků, které necháme znovu vykynout.
Upletené copy vánočky potíráme vodou, klademe je na sebe a zdobíme celými mandlemi, které jsme spařily v horké vodě a zbavili slupky.
Pečeme při 180°C do propečení, které zkoušíme vpichem špejle.



Takže dobrou chuť

Žádné komentáře: