14. 1. 2015

Hovězí guláš s domácími povidly a perníkem

Hovězí kližka, červená cibule, sladká paprika, víno na podlévání, víno na nasávání (pak se vaří vesele), sůl, pepř, povidla (domácí), perník na strouhání, česnek, na zahuštění (hl.mouka s vodou)

Červenou cibuli nakrájíme na hrubo (budeme pasírovat) a do tmavě hněda orestujeme na oleji, pak přidáme kližku osolenou a opepřenou nakrájenou na větší kusy. Maso orestujeme. Stáhneme z ohně a zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a zalijeme vodou. V lepším případě vývarem. Pak k tomu přilejeme víno na podlev a do sebe víno určené k tomuto účelu. Dusíme pod pokličkou do měkka. Podléváme vínem. Když je maso měkké tak ho vyjmeme. Zahustíme moukou rozmíchanou ze studenou vodou. Provaříme dochutíme solí, pepřem nebo oblíbeným kořením. Propasírujeme přes sítko. Přidáme na jemno nastrouhaný perník a povidla. Kdo chce sladší tak jich tam nahází víc. Nakonec k tomu šoupnem zpět to maso a prohřejeme. Na talíř k tomu kopneme lžíci povidel a česnek, který opražíme na pánvi ve slupce (nebo v troubě) poté jde krásně vyloupnout. Ztratí ostrost, ale chuť zůstane. Přílohu nechám na Vás. Já sem to udělal jako takovou slabší večeři s opečeným toustem.

    
 Takže dobrou chuť

Žádné komentáře: